Kőbe vésett gondolatok

Kőbe vésett gondolatok

2012-09-12 10:46:51, http://pesterzsebet.hu/index.php?node=news_detailed&id=699

pesterzsebet

A lélek szülte érzések, benyomások és állapotok, melyek hagyományos eszközökkel, ám a laikus szemlélődő számára szokatlan formába öntve valósulnak meg – Vizsolyi János szobrászművész lelkének darabjai, szobrokban testet öltve. E szobrok egy pesterzsébeti műhelyben készülnek, ahonnan az utóbbi évek során több alkotás is a kerület köztereire került. Szűk három hónapja, hogy a Tátra téri piacon is fellelhetők Vizsolyi János szobrai; a régi s az új csarnok közt állították itt ki a művész két művét.

A munkássága révén a 2010-es esztendőben díszpolgári címet kapó Vizsolyi János lassan huszonöt éve már, hogy pesterzsébeti műhelyében önti formába, szoborba gondolatait – saját elképzelései szerint, az úgynevezett organikus és geometrikus szobrászatot alkalmazva eszközül hozzá.

– Megfogalmazódik bennem egy érzés, melyet aztán elkezdek kézzelfoghatóvá tenni, anyagba önteni. Előbbi metódus mindössze pár másodperc, utóbbi – a tényleges munka – viszont akár évekbe is telhet – meséli a művész, aki már a főiskolai évei alatt is törekedett saját elképzeléseinek megvalósítására, még ha olykor ellentétes véleményekkel is kellett szembenéznie.

-87-ben diplomáztam, s akkoriban a figurális, a hagyományos, közízlésnek leginkább megfelelő szobrászat volt megszokott, én viszont a nonfiguratív, absztrakt szobrászat felé fordultam. A művész sajátja, hogy makacsul kitart elképzelései mellett, és tudja, érti, mit kell tennie. Alkotás közben egy megmagyarázhatatlan energia tölti meg agyát és szívét, mely akkor is munkára serkenti, ha nem kéri tőle senki, s ha a kívülállók számára mindez csak passziónak tűnik. Tizenhat éves korom óta szinte folyamatosan dolgozom valamin – folytatja Vizsolyi János.

E munkának helyszínén, a szobrászműhelyben több évtizednyi alkotások sorakoznak. Itt készültek a Tátra téri piac területére kihelyezett szobrok, a Zuhanás és az Egyensúly című művek is.

-Az ilyen kőszobrok elkészítése nagyjából egy évnyi munkát vesz igénybe. A gondolatot, az elképzelést agyagból formázom meg, ezt gipszbe öntöm, a részleteket pontosítom, majd felnagyítom. Ezt követően a megfelelő méretű kőtömbből elkezdem kifaragni a tényleges szobrot – részletezi a munkafolyamatot, melynek során nagyon óvatosan kell bánni az anyaggal, éppen ezért ahhoz komoly koncentráció szükségeltetik. Ez egy kemény szellemi munka, melyhez egyfajta állapot kell – mondja a művész.

Vizsolyi János szerint a végeredmény szellemi kisugárzással bír, melynek kapcsán nem mindegy, hogy a szobor milyen anyagból, színből, milyen felületekből épül fel.

– Az anyag az ürügy, mellyel az érzéseket, benyomásokat átadhatóvá tehetem – tette hozzá Vizsolyi János.

A szobrászművész számtalan külföldi és hazai kiállítással és kiállított művel büszkélkedhet, ennek ellenére különösen nagy öröm számára, hogy a lakóhelyén is megbecsülik, következésképp pedig egyre több helyen találhatók szobrai Pesterzsébeten is – többek közt a sétálóutca és az önkormányzat környéke, az uszoda és az Ady Endre tér után immár a Tátra téri piac területén is.

Sz.A.

Fotók: szerző

 

Hírfeltöltés: Online Lapcsoport Kft.

www.onlinelapcsoportkft.hu

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>